|

Kan företag liknas vid träd?

Det går alldeles utmärkt att likna ett företag med ett träd. De flesta träd gror från ganska små kärnor. Från kärnan växer rotsystemet ut, som skapar grunden och stabiliteten för trädet. Om inte trädet tas om hand på ett bra sätt så blir det inget livskraftigt träd. Jag pratar ofta om att det är viktigt att hitta kärnan i företaget. Just för att det från kärnan i företaget vi bygger grunden och stabiliteten.
Om trädet står i en bra jord och grund så kommer det att börja växa och kunna utveckla sin stam. Säg att kärnan är en Ek, som har alla möjligheter att bli både stor och ståtlig. Först bildas lite löv för att ge mer näring åt det växande trädet. Därefter så börjar stammen att växa och bli stark. Ut från stammen kommer starka hållbara grenar växa ut. Företaget växer på samma sätt. Riktningen för företaget stakas ut och huvudinriktningen växer fram i företaget.
Jag tror inte någon skulle få för sig att försöka ympa in citron kärnor, avokado kärnor eller någon andra kärnor i en Ek. Men det är precis vad vi ofta gör med våra företag. Tills vi inte längre har ett träd utan en buske. med en massa saker som inte alls hör dit.
Men vad gör jag då? Jo jag hjälper trädgårdsmästaren företagaren att må bra. Idag pratar vi om självledarskap i ett mycket vitt begrepp, som kan innefatta mycket men ofta stresshantering, ”tid och planering” och hantera tankar.
Jag hjälper företagaren att hitta företaget och ibland sin kärna. Vi ser till att det finns en bra grund för företaget att stå på. Vi tittar på hur företagets olika delar (grenar) ser ut. Om det behövs så föreslår jag en ansning av de delar av verksamheten som inte är produktiva. Resultatet är ett ”Medvetet företag” som är långsiktigt, varaktigt och lönsamt.

Ljus och värme Ina